Skype avalikule sektorile kohustuslikuks?

Mingi kollane ajaleht kirjutas hiljuti kuluhüvitistest ja tõi välja ka tõsiasja, et ühel kuul eelmisel aastal oli minu mobiiliarve kõige suurem – üle seitsme tuhande krooni. Kindlasti teate, et mõnes välisriigis maksab ainuüksi kõne vastuvõtmine kümneid kroone ning olete nõus, et saadik peab olema valijatele/ajakirjanikele/erakonnale pidevalt kättesaadav. Seega mobla kojujätmine pole lahendus, skype kasutamine aga on.

Enne 3-nädalasele USA reisile sõitmist tegin endale skype numbri (6027888) ning suunasin oma mobiili sellele. Dullase lennujaamas ostsin endale USA telefonikaardi (+19162483689) ja wifi levialas suunasin oma skype numbri sellele. Seega, kui keegi helistab minu mobiilile, maksab kõne mulle vaid Eesti-sisese suunamise, kohaliku kõne suunamise USA-s ning vastuvõetud kõne hinna USAs. Kokku on see kordi odavam, kui roamingu kasutamine ja töötab päris kenasti.

Wifi levialas on mul võimalik helistada Eestisse läbi skype ja maksta minuti eest vaid mõnikümmend sendikest. Ainuke mure selles, et kui keegi mulle helistab, võtab kogu see suunamine pisut aega ning helistaja peab pikalt kutsetooni kuulama. Pisut kannatust ja kõne kvaliteet on sama talutav, kui roamingul.

Pole veel jõudnud katsetada vahvat toodet Skype ToGo, mida Sten mulle soovitas: „Selle abil saad endale kohaliku USA numbri, helistad sinna ja siis saad valida häälmenüüst naise ja sõprade numbreid ühe klahviga (need saad veebis ära konfida), või valida ise suvalise numbri.
Kõne maksab sinu jaoks nagu USA-s kohalik + skypeout adressaadile.“

Skype’i kasutamisega hoiaks riik kokku miljoneid. Euroopa Liidu sees on roamingu kasutamine odav, kuid väga kallis Venemaal, Ukrainas, USA-s, Georgias jne. Need on samas riigid, kuhu ametnikud ja poliitikud sageli sõitma peavad ning kus nad roamingutasuga tuhandeid kroone maksumaksja raha mobiilifirmadele kingivad.

Kahtlemata ei suuda iga poliitik või ametnik 2 minutiga selgeks õppida kuidas luua oma skype konto, suunata kõnesid ja kasutada wifi-võrgus iPhone’i. Samas usun, et skype on valmis riigile pakkuma lahendust, mis kogu protsessi tehnoloogiavõõrale ja/või faksiaparaadi-põlvkonna esindajale lihtsaks teeb. Nad on firmadele sobivaid pakette loonud ning saaksid ka (e-)riigiga hakkama. Esimene skype-riik kõlab ju päris hästi.

(Skypega reisima: http://share.skype.com/sites/et/2008/10/skypeiga_reisima.html)

12 arvamust “Skype avalikule sektorile kohustuslikuks?”

 1. VoIP on kasulik asi ja rahaliselt efektiivne, aga miks just Skype? Tehnoloogiaid on teisigi skype-riik oleks ilmselt juba riigihangete seadusega välistatud:)

 2. Nõus, et VoIP teenuse pakkujaid on teisigi, kuid vähestel on täna võimekus pakkuda nii kompleksset teenust üle maailma. Riigihanke tulemusena osutub võitjaks firma, kes suudab parima hinnaga pakkuda sobivat toodet. Kas selleks on skype või mõni muu firma, selgub siis.

 3. Seaduse piires muidugi, aga mis Eesti Nokiat me muudkui taga ajame, kui pärisoma Eesti Skype meil olemas on! Liigutame ja arendame tegijaid asju edasi ning ongi see x-faktor olemas, mis Eesti veel erilisemaks teeb.

 4. Kodanik Meikar, selline probleem saab tekkida vaid lugupeetud Riigikogu liikmetel. Rõhuval enamusel Eesti avaliku sektori töötajatel ei ole riigi poolt hüvitatavaid mobiiltelefone. Nende olemasolul on aga tegemist väga madalate limiitidega (200-500 krooni kuus), mistõttu välismaal riigi raha eest mobiiliga rääkimisest ei tule suurt midagi välja. Seetõttu on kindlasti enamus tavalisi avaliku sektori töötajaid juba ammu avastanud Skype’ide ja teiste sarnaste lahenduste võlud. Ka teie oleks võinud pisut mõelda, enne kui genereerisite seitsme tuhande kroonise mobiiliarve, mille meie kõik ülejäänud kinni pidime maksma. Väike reaalsuse tunnetamine peaks ka olema poliitiku üks oskusi….

 5. Aitäh, Silver, oma kogemusi jagamast. Meil on ikka hea meel, kui Skype’i kasutatakse ja see kasutajatele väärtust (või kokkuhoidu) loob.

 6. Igati mõistlik mõte, kui näiteks avaliku sektori asutused lauatelefonid Skype kasutamise vastu välja vahetaksid oleks kokkuhoid päris suur. Paraku on Skype riigiasutuses pigem harv juhus, millest teataksegi, et see on nn Eesti Nokia, aga reaalselt kasutavad seda mõned üksikud inimesed ja sedagi peamiselt eraasju ajades.

 7. Eesti võiks tegeleda sellega, et mobiilivõrk 3 ennast ka Eestis avaks, nii, et saaksime skyphone’i kasutada :)

  Aga riigiasutuste puhul peaks jah tegema ikkagi riigihanke, et ka teistel analoogilistele süsteemidele võimalus anda (ja teisest küljest, mis takistab mitut süsteemi omamast?)

 8. Lahendus olekski mitmete süsteemide kasutamine. Riigihange on sageli saatanast, sest see monopoliseerib ühe firma teenused. Sideteenuste puhul oleks vajalik mitme erineva teenusepakkuja kasutamine.

  Silver

 9. Suurepärane ja ühtlasi koomulik idee. Lisaksin juurde, et samuti hoiaks veel palju raha  kokku kui kõik riigi arvutid viia üle vabale tarkvarale. Linux on palju töö- ja viiruste kindlam kui tasulised süsteemid. Mitmed riigid on seda juba tenud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>